— Deutsch unten —
Pictures and recipe: Anne-Sophie Hoffmann

CHAI LATTE CUPCAKES (Vegan)

9 servings
60 minutes


Ingredient:

For the Muffins:
1,5 overripe bananas

1/2 TBSP lemon juice

60 ml oat milk

60 g margarine

1/2 tsp vanilla extract

75 g brown sugar or coconut blossom sugar

120 g flour

1/2 tsp backing powder

1/2 tsp backing soda

1/2-1 TBSP chai latte spice

7,5 g Megga Exx from Terra Vegane

45 ml water

A p
inch of salt


For the Frosting:
225 g vegan cream cheese

115 g margarine, softened

500 g powdered sugar

A pinch of vanilla extract

1/2 tsp chai latte spices


Method

1.
Preheat the oven to 175°C.

2.
In a medium bowl, mash the bananas.

3.
Add the lemon juice, the oat milk, the margarine and the vanilla extract. Stir until combined.

4.
In a small bowl mix the Megga Exx Mix with the water.

5.
Add the Megga Exx to the wet ingredients. Mix until combined.

6.
In a separate bowl: Mix together the flour, salt, backing powder, baking soda and the chai latte
spice.

7.
Pour the dry ingredients into the wet ingredients and stir until combined. Make sure to not
overbeat the batter!

8.
Prepare 9 muffin forms. Divide the batter evenly into the forms.

9.
Then bake the muffin for 25 to 30 minutes. Make a toothpick test before taking the cupcakes
out of the oven.

10.
Let the muffins completely cool down.

11.
In the meantime prepare the frosting: In a big bowl, beat the margarine for approximately 2
minutes on medium to high speed.

12.
Sift in the powdered sugar. Beat again.

13.
Add the vegan cream cheese, the vanilla extract and the spices and mix until combined.

14.
Let the frosting rest in the fridge until the muffins are completely cooled down.

15.
Pipe the frosting onto the muffins.

16.
Enjoy!

 


Chai Latte Cupcakes (Vegan)

9 Cupcakes

60 Minuten Zubereitungszeit

Zutaten:
Für die Muffins:
1,5 überreife Bananen

1/2 EL Zitronensaft

60 ml Haferdrink

60 g Margarine

1/2 TL Vanille Extrakt

75 g brauner Zucker oder Kokosblütenzucker

120 g Mehl

1/2 TL Backpulver

1/2 TL Natron

1/2-1 EL Chai Latte Gewürz

7,5 g Megga Exx von Terra Vegane

45 ml Wasser

Eine Prise Salz

Für das Frosting:

225 g Frischkäse, vegan

115 g Margarine, weich

500 g Puderzucker

Eine Prise Vanille Extrakt

1/2 TL Chai Latte Gewürz

Zubereitung
:
1. Den Backofen auf 175°C vorheizen.
2.
In einer Schüssel die Banana zerkleinern.

3.
Den Zitronensaft, den Haferdrink, die Margarine und das Vanille Extrakt hinzugeben. Gut
umrühren.

4.
In einer kleinen Schüssel den Megga Exx Mix und das Wasser verquirlen. Dann den Mix unter
die nassen Zutaten heben.

5.
In einer separaten Schüssel das Mehl, Salz, Backpulver, Natron und das Chai Latte Gewürz
vermischen.

6.
Die trockenen Zutaten zu den nassen Zutaten geben und alles gut vermengen. Pass auf, dass
du den Teig nicht überschlägst.

7.
Bereite 9 Muffin-Förmchen vor. Verteile den Teig gleichmäßig auf die Förmchen.

8.
Backe die Muffins für 25 bis 30 Minuten. Mach einen Zahnstocher-Test bevor die Muffins aus
dem Backofen nimmst.

9.
Lass die Muffins komplett abkühlen.

10.
Währenddessen bereite das Frosting zu: In einer großen Schüssel, schlage die Margarine für 2
Minuten auf.

11.
Siebe den Puderzucker hinzu. Schlage beides wieder auf.

12.
Gib den Frischkäse, das Vanille Extrakt und das Gewürz hinzu und schlage alles auf, bis es
eine homogene Konsistenz annimmt.

13.
Lass das Frosting im Kühlschrank ruhen, bis die Muffins komplett abgekühlt sind.

14.
Spritze das Frosting gleichmäßig auf die Muffins.

15.
Guten Appetit!